Зад идеята застават Екомузеят с аквариум в Русе, Природонаучният музей в Пловдив

...
Зад идеята застават Екомузеят с аквариум в Русе, Природонаучният музей в Пловдив
Коментари Харесай

За първи път в България три музея се обединяват в един проект

Зад концепцията застават Екомузеят с аквариум в Русе, Природонаучният музей в Пловдив и Аквариумът във Варна

За първи път в България три музея се сплотяват и вместо да се хвалят кой е по-добър и кой разполага с повече и по-атрактивни експозиции, споделят " Аз подсигурявам за теб! ". Всъщност това е името на план, подсилен от Национален фонд " Култура ", който ще свърже Екомузея с аквариум в Русе, Природонаучния музей в Пловдив и Аквариума във Варна.

Идеята е на биолога Венцеслав Петков, началник на русенския Екомузей, който към този момент осем години показва на посетителите както рибите в Дунав, по този начин и екосистемите на блатата, палеонтологията и човешкото наличие в околната среда.

" Ако вие сте пристигнали и сте били наши гости, видели сте всичко, което ние сме създали, съумели сте да поемете от силата, която сме вложили в този музей, съумели сме да ви заинтригуваме по тематиките, които сме разгледали, излизайки от тук вие ще разкажете какъв брой хубави неща са направени, какви прелестни тематики са прегледани, по какъв начин тематиката за околната среда ви е станала близка ", сподели за Венцеслав Петков.

Годишно над 26 хиляди души посещават Екомузея в Русе.

" Пловдивският Природонаучен музей е посещаван от 96 хиляди души- близо 100 хиляди души на година, надлежно в неговото фоайе ще има същата осведомителна точка, която ще разпространява нашия музей ".

Идеята на биолога Венцеслав Петков обаче не е в борбата за гости. Обединението на професионалната общественост -служителите в музеите е доста по-сериозно и ето за какво към тази гаранция за качество е включен един от най-старите в България научни институти - Аквариума във Варна.

" На 6 януари 1906 година в Евксиноград княз Фердинанд споделя, че е хубаво да се направи Зоологически институт - актуален аквариум. През 1911 той е издигнат. Толкова бързо се случват нещата ".

Без конкуренция, а с партньорство екипите от Русе, Пловдив и Варна имат за цел да извърнат внимание на всички нас към природата, към опазването ѝ, към грижата ни за нея и отговорността ни към науката.

Информационните точки " Аз подсигурявам за теб! " е безусловно нов модел на съдействие, в който печеливши са хората и природата.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР